MURAD SEZER/Action Images
MURAD SEZER/Action Images

Četvrti dan Olimpijskih igara: Zlato Jelić, bronca Kanaet, pobjeda Vekić i Stipanovićev puta ka medalji

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 26.07.21. | 20:52

Naši predstavnici su u ponedjeljak nastupili u šest sportova.

Hrvatski sportaši su danas nastupili u šest sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju te osvojili prve medalje. Mateja Jelić ispisala je povijest hrvatskog taekwondoa osvojivši prvu zlatnu medalju za Hrvatsku u ovom sportu, dok je njen kolega iz TK „Marjan“ Toni Kanaet osvojio broncu te tako postao prvi Hrvat s medaljom u taekwondou na Olimpijskim igrama.

TAEKWONDO

Kninjanka Matea Jelić dugo će pamtiti 26. srpnja 2021. godine i svoj nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. 23-godišnja članica TK „Marjan“ doslovno se prošetala do finala turnira do 67 kilograma, a tamo je čekala Britanka Lauren Williams. U završnoj borbi svjedočili smo pravoj drami, na ulasku u završnu minutu rezultat je bio poravnan 13:13, a tad Britanka s dva udarca u tijelo bježi na 17:13 i svoju prednost održava do 15 sekundi do kraja i prednosti 21:15, no Jelić u samoj završnici s tri udarca u glavu preokreće rezultat i osvaja 12. zlatno odličje Hrvatske na ljetnim Olimpijskim igrama.

Zlato Jelić je najveći uspjeh hrvatskog taekwondoa na Olimpijskim igrama. Prije nje naše borkinje su osvajale tri bronce, Sandra Šarić i Martina Zubčić u Pekingu 2008. godine te Lucija Zaninović u Londonu 2012. godine.

Sat vremena ranije također smo svjedočili povijesnom uspjehu hrvatskog sporta. Naime, 25-godišnji Toni Kanaet osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 80 kilograma, što je prva muška medalja na Olimpijskim igrama u taekwondou. Kanaet je u četvrtfinalu doživio poraz od Maksima Hramtcova, no kako je Rus ušao u finale naš predstavnik je dobio priliku preko repasaža izboriti borbu za treće mjesto. Prvo je svladao predstavnika Burkine Faso Faysala Sawadoga,  da bi u borbi za broncu slavio protiv Uzbekistanca Nikite Rafaloviča s 24:18.

TENIS

Donna Vekić se plasirala u osminu finala nakon što je u drugom kolu pobijedila treću igračicu svijeta Bjeloruskinju Arinu Sabalenko sa 6:4, 3:6, 7:6 nakon dva sata i 40 minuta. I na tom meču smo svjedočili drami, jer je Donna u odlučujućem setu gubila 2:4, ali je do kraja odigrala sjajno te se plasirala među 16 najboljih. Za plasman u četvrtfinale jedina hrvatska predstavnica u pojedinačnoj konkurenciji teniskog turnira igrat će protiv Kazahstanke Jelene Ribakine.

Marin Čilić se rano jutros porazom od Španjolca Pabla Carreno-Buste rezultatom 7:5, 4:6, 4:6 oprostio od pojedinačnog turnira te se još može nadati medalji u konkurenciji parova gdje ga s partnerom Ivanom Dodigom čeka meč osmine-finala.

Najbolji par svijeta i prvi nositelji Nikola Mektić i Mate Pavić danas su odradili svoj meč osmine finala te su pobjedom protiv Talijana Lorenza Musettija Lorenza Sonega rezultatom 7:5, 6:7, 10:7 izborili mjesto među osam najboljih. U četvrtfinalu će igrati protiv domaćih predstavnika Bena McLachlana Keia Nishikorija.

JEDRENJE

Dan se definitivno može nazvati uspješnim za Tončija Stipanovića, koji nakon prva tri plova klase Laser zauzima drugo mjesto, dok jedriličarka Jelena Vorobjeva drži šestu poziciju nakon četiri plova Laser Radiala. 35-godišnji Stipanović danas je u dva plova upisao šesto i treće mjesto, a kako se nakon trećeg plova briše najlošiji rezultat, to znači 15. mjesto iz nedjelje, naš jedriličar se nalazi na drugom mjestu s devet bodova, kao i treći Cipranin Pavlos Kontides, dok je vodeći Finac Kaarle Tapper s pet bodova.

34-godišnja Jelena Vorobjeva  nije imala najbolji dan te je u dva plova ostvarila 13. i 41. poziciju, no kako se i njoj najlošija plovidba briše trenutno drži šesto mjesto sa 26 bodova i još uvijek ima izglede za medalju.

KANU

Matija Marinić ostao je na korak udaljen od plasmana u finale slaloma na divljim vodama. U polufinalu je ostvario 11. mjesto, posljednje ispod crte, jer u završnu borbu za medalje ulazi 10 kanuista.

BOKS

Nikolina Ćaćić svoj nastupa na Olimpijskim igrama završila je porazom u osmini finala jednoglasnom odlukom sudaca od 12 godina starije Kanađanke Caroline Veyre. Ćaćić je prva hrvatska boksačica koja je nastupila na olimpijskim igrama, a s obzirom ima tek 20 godina uvjereni smo kako će dobiti novu priliku te sa stečenim iskustvom i iskoristiti ju.

STOLNI TENIS

Hrvatski predstavnik Toni Pucar nakon što je bio slobodan u 1. kolu u drugom je igrao protiv 40-godišnjeg Slovenca Bojana Tokiča rezultatom 0:4 te tako završio svoj nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju.

 


Tagovi

Olimpijske igreHOOTekvondostolni tenisTenisBoksJedrenje

Ostale Vijesti